BÖCKER

Norrbotten, the top of SwedebNorrbotten värt en resa
en guide till det sevärda Norrbotten.

Norrbotten värt en resa är en guidebok. En bok som kan vara bra att ha till hands under resan till etthundra av Norrbottens alla sevärdheter. Bokens struktur är enkel, den är indelad i olika tänkta resvägar genom Norrbotten. Upp efter älvdalarna, längs kusten eller mellan skärgårdens alla öar. Varje resväg har fått en egen färg och varje sevärdhet har fått ett eget nummer som återfinns på den översiktliga kartan i bokens början och slut. Varje sevärdhet har en egen vägbeskrivning och karta. Navigationspunkten som avslutar varje vägbeskrivning kan vara ytterligare en hjälp att hitta rätt.Norrbotten värt en resa är en kärleksförklaring. Till Norrbottens natur. Till det magiska ljuset, det porlande rena vattnet, det sprakande norrskenet och till den majestätiska tystnaden.Norrbotten värt en resa är också en kärleksförklaring till Norrbottens rika kultur och spännande historia och främst till människorna som bebor denna del av världen.
Norrbotten värt en resa har sålt 25 000 exemplar.
Försäljning genom Norrbottens museum och välsorterade bokhandlar.
Förlag: Norrbottens museum. Foto: Pär Domeij.

UrkraftUrkraft

Få resurser i samhället är så förslösade som ungdomars inneboende kraft. 1987 startade föreningen Urkraft i akt och mening att göra något åt energiläckaget. Fyra ungdomsarbetare och femton arbetslösa ungdomar i Skellefteå började söka vägar att skapa ett sammanhang, ett nätverk där alla är beroende av alla. Idag omsluter föreningen 150 ungdomar och cirka 40 anställda. Tillsammans driver de restaurang, bageri, Tv-station, konferenscenter, PR-byrå och arrangerar en årlig festival för 90 000 människor. Ett företag av unga människor som visar världen att de inte bara duger, utan är nödvändiga.
Sedan starten har mycket hänt. Genom kris och utveckling har Urkraft gått från att vara ett socialt pittoreskt experiment till ett värdigt utbildningsalternativ i ett socialt sammanhang.
Denna bok är ett nedslag, en rapport och ett intryck efter perioder av återkommande besök i den värld som kallas Urkraft. Bokens syfte är att inspirera läsaren att ta sina egna vilda visioner på allvar.
Förlag; Norma förlag, Foto: Lena Lahti
6000 ex

Samisk kyrkokonstTillsammans är vi olika